Pada potrošnja hleba po stanovniku u Srbiji

Bez autora
Aug 30 2023

Potrošnja hleba u Srbiji u ovom trenutku iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, a u poslednjih 15 godina u stalnom je padu.

Prema statističkim podacima prosečna godišnja potrošnja hleba (bez peciva) po stanovniku u tom periodu smanjena je sa 91,5 na 51 kilogram, što je umanjenje od 40 procenata. Inače, prosečna godišnja potrošnja peciva po stanovniku iznosi oko 10 kilograma. Prema podacima udruženja „Žitounija”, kada se posmatra regionalno, ukupna potrošnja hleba je ispod navedenog proseka u razvijenijim područjima u Srbiji, a iznad proseka u regionima koji su siromašniji.

– Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka od 10 kilograma. Prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5, u Vojvodini 51, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje – navode iz „Žitounije”.

Prema proceni ovog udruženja, a polazeći od situacije na tržištu brašna, godišnja meljava pšenice iznosi oko milion tona. Zbog smanjene potrošnje hleba po stanovniku i manjeg izvoza brašna, umanjene su i dosadašnje procene godišnje meljave pšenice sa 1,2 miliona na milion tona.

– Od navedene količine pšenice proizvede se oko 730.000 tona brašna za ljudsku ishranu. Ono se utroši za proizvodnju hleba i peciva, neposrednu potrošnju stanovništva, proizvodnju testenina, konditorsku industriju i izvoz. Ono što primećujemo jeste da je u odnosu na prethodne godine smanjena potrošnja hleba (bez peciva), ali je manji i broj stanovnika Srbije za oko milion. Oba ova faktora su uticala na umanjenje ukupne godišnje potrošnje hleba u Srbiji za 347.000 tona – kaže Žarko Šajatović, direktor ovog udruženja.

Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije napominje da se u Srbiji svakog dana proda 2,5 miliona vekni hleba. Manja potrošnja ove namirnice rezultat je takvog trenda u ishrani, ali oni primećuju i to da je zbog cene povećana količina prodatih vekni „save”. Dodaje da se u manjim sredinama Srbije jede više hleba.

– Ako se pogleda statistika koja navodi da svaki stanovnik godišnje konzumira oko 51 kilogram hleba bez peciva, to je 100 vekni. Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji je broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica – kaže Pralica.

Iako je naša zemlja ranije bila u samom vrhu kada je reč o potrošnji hleba, uz Tursku i Bugarsku, situacija je sada drugačija i sve smo bliži prosečnoj potrošnji u zapadnoevropskim zemljama.

Prema statističkim podacima godišnja potrošnja svih vrsta brašna po domaćinstvu u Srbiji je 60,4 kilograma, najmanje u Beogradu 41, a najviše u regionu Šumadije i zapadne Srbije 82,2 kilograma. U domaćinstvu se uglavnom troše takozvana mala pakovanja brašna. Višegodišnji prosek godišnje proizvodnje „malih” pakovanja iznosi oko 60.000 tona od čega se oko osam odsto ili oko 5.000 tona izveze. Inače iz Srbije je tokom prošle godine izvezeno 122.000 tona brašna.

Nemac godišnje pojede 57, a Francuz 50 kilograma

Prema poslednjim podacima, Nemac konzumira po 57 kilograma hleba godišnje, Francuz 50, Britanac 37. Amerikanci koriste samo 17 kilograma godišnje, ali najmanje Indijci sa godišnjom potrošnjom hleba i proizvoda od testa po stanovniku od samo 1,75 kilograma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik